Co bude v KDE 4.5 • tdsystems.eu
Co bude v KDE 4.5
wrote Tomáš Dlouhý • published 04.05.2010 01:52 • displayed 319 x • score -3
Opět mě omrzela stabilní verze KDE4 a neodolal jsem pokušení nainstalovat novou vývojovu verzi KDE 4.5 spolu s připravovaným QT 4.7. Co mě udivilo bylo již na první pohled zřetelné zrychlení desktopu. A jak to s verzí KDE 4.4.74svn vypadá?

Novinek, které se objevili je opět hromada. Dle feature planu ještě hodně bude. Mezi velké novinky by měl patřit již tolik vyvolávaný tiskový manager. S tím souvisí velká reorganizace nastavovacího centa (systemsettings) jak v pohledu s ikonami tak ve verzi v duchu toho z KDE3.

Obr. 1 + 2: Nový SystemSettings

Přepracováván je také systém notifikací. V seznamu novinek také figuruje nový KBluetooth4 s podporou OBEX tedy konečně bude možné procházet obsah (např. telefonů) ve správci souborů. V plasmě se objeví několik nových plasmoidů.

  

Obr. 3: Nastavení systémová části                                                   Obr. 4: Schované ikony

Velké změny se chystají pro prohlížeč map Marble. U her pak např. nová hra podobná Mahjonggu - Kajonng. Výchozím jádrem pro renderování webových stránek bude stále KHTML a postane lepší podopru HTML5 a CSS3. Velkým návratem pak bude rozmazání (Blur) pod průhlednými okny či jejich částmi (toto je již přítomno, avšak na mojí kartě by to fungovalo pouze s oficiálním ovladačem od ATI, který by však nekamarádil s mým X.org 1.8, na OSS ovladači zatím podpora chybí ale doufám, že to vývojáři brzy "pofackují").

Obr 5. Shelf - nový plasmoid, lze použít pro cokoliv (složku, kontakty,...)

Z novinek by to pro dnešek stačilo, však podobě jako k předcházejícím verzím připravím i k této recenzi po vyjití, což by mělo být o velkých prázdninách. Teď něco k dojmům. Jak jsem již napsal v úvodu nové KDE opět výrazně zrychlilo. Přineslo taká již několik zmíněných novinek (především ty, které jsem již "vyfotil" na obrázky). Celé prostředí se jeví velmi stabilně, bez nějakých pádů.

Plynulost efektů v kompozitním režimu je samozřejmá. Jediné, co mě trápí je když vypnu kompozitní režim je to, že tu a tam se okno nesprávně překreslí a v některých místech jsou černé fleky. Toto ovšem přičítám ovladači grafiky neboť toto se děje od doby co užívám OSS. Navíc na druhé instalaci (kde je starší Nvidia) se tento problém neobjevuje.

Na závěr tohoto preview přidám screenshot celé plochy. Nejde o Mac OS jak jsem často dotazován. Je to nakonfigurované KDE4 aby bylo podobné.


 

Rate the article Bad or Good
Discussion
• 0 comment • Add new comment